2010. november 23., kedd

Elvárások

Elvárások. Legtöbb embernek fogalma sincs róla mi az az elvárás, mint fogalom. Talán jobb is ez így. Vannak olyan dolgok, amiket nem lehet megfogalmazni, csak tudjuk, belénk van kódolva, és amikor ilyen helyzettel találkozunk, akkor kiolvassuk a megfelelő számsort, és puff, minden értelmet nyer.
De miért vannak az embereknek elvárásaik?
Talán azért, hogy érezzék, hogy ebben a sivár, számító és jellegtelen világban igenis számítanak. Mert fontos, hogy a párod virágot vigyen nőnapra, bonbont Valentin napra, és persze a születésnapodról és az esetleges évfordulókról se feledkezzen meg. Ez talán egy elvárás. Mert elvárod, hogy figyeljen rád, szeressen és számoljon veled. De mért kell ezt elvárni, miért nem lehet egyszerűen kiérdemelni?
És amik veled szembe vannak? Amiket tőled várnak el?
Talán azok még rosszabbak.
Ha alábecsülnek sokat elvárnak tőled. Szüleid, hogy jól tanulj, főnököd, hogy dolgozz serényen és eredményesen. Nincsenek tisztában értékeiddel, és nem bíznak a sikerben, vagy talán valami suta módon ezzel akarnak biztatni.
De egyszer csak akkora felelősség szakad a nyakadba, hogy félő, összeroppansz, és magaddal szembe az lesz az elvárásod, hogy további elvárásoknak megfelelj.
Kész a csapda.

Nincsenek megjegyzések: